Звіт

щодо використання цифрових освітніх ресурсів

в організації освітнього процесу

(дистанційний, змішаний, очний  формат)

 по ЗДО №7 « Золотий ключик»

Конотопської міської ради Сумської області

 

     Уміння сучасного педагога застосовувати електронні освітні ресурси у практиці  є складовою його компетентності в галузі виконання інформаційних і комунікативних технологій. Основою оптимального використання електронно освітніх ресурсів в ЗДО є об’єднання зусиль і професійний розвиток всіх категорій учасників освітнього процесу (адміністрації, вихователів, батьків), оскільки лише за умов їх комплексної взаємодії, можна досягнути максимального успішного результату.

Матеріально-технічна база закладу забезпечена на середньому рівні : 2 ноутбука, 2 комп’ютера , 1 мультимедійна дошка та монітор, 3-планшети. В закладі наявний інтернет, але через воєнний стан можливі збої в роботі.

В умовах сьогодення, для якісної реалізації освітніх завдань педагоги закладу впроваджують використання   цифрові освітніх ресурсів (відео презентації, відеоігри, аудіоказки, фізхвилинки, екологічно-природничий  медіаконтент, дидактичні відео ігри  тощо). Але нажаль, низька забезпеченість закладу цифровими пристроями ускладнює використання цифрових освітніх ресурсів в одночасному використанню декількох груп. Педагоги використовують власні гаджети (але  вже застарі), що не завжди можуть забезпечити якісний доступ до цифрового медіаконтенту.

В умовах воєнного стану, для якісної організації освітнього процесу адміністрацією закладу створено групи  для педагогів  в Viber,  Telegram  для швидкого обміну інформацією, новинками фахових видань, листами МОН, посилання на  вебсторінки і вебсайти освітніх ресурсів. Оскільки адміністрацією  було виявлено різний рівень забезпечення педагогами гаджетами, було рекомендовано для використання додатку Zoom, яким можуть скористатися усі учасники освітнього процесу як на комп’ютері, так і на планшеті й телефоні (для проведення онлайн нарад при директору (завідувачу), методичних нарад, педагогічних годин інше)  та Google Сlassroom (для роботи з вихователями, робота з документацією, анкетування, ознайомлення з матеріалом методичних об’єднань міста, аналіз відкритих показів занять тощо, анкетування батьків тощо.).

 

Для покращення роботи з батьками педагоги створили групи у Viber «Взаємодія з батьками». У якій висвітлюють:

– інформаційно – просвітницька робота серед батьків;

– відео поради, відео-заняття  для малюків;

– електронні варіанти дидактичних, рухливих ігор;

– пам’ятки, брошурки, листівки, інформаційні буклети для батьків;

– підказки з виготовлення цікавих поробок;

– моніторинг стану здоров’я дітей;

-посилання на сайт Юнісеф (матеріал роботи з дітьми дошкільного віку) інше.

Велика увага приділяється педагогами самоосвіті та підвищенню професійної компетентності, а саме: проходять очно – дистанційні курси КЗ СІППО (відповідно до графіку на 2023-2024 н.р.), на яких отримують навички роботи з різними цифровими додатками,  прослуховують онлайн-вебінари відповідно обраної теми самоосвіти на порталах vseosvita.ua.,MCFR.

 

На основі онлайн-опитування педагогічних працівників, проведеного у період з 18.01.по 22.01.2024  року (взяли участь 27) можна зробити висновок, що всі педагоги мають навики фільтрації , пошуку і відбору електронно освітніх ресурсів  для використання в освітньому процесі. Але  37% -10  педагогів мають проблему у використанні цифрових технологій в умовах дистанційно через відсутність компютера (ноутбука), а наяний лише смартфон 100% -27 педагогів, використання можливостей якого, допомагає урізноманітнювати  освітній процес в ЗДО (дистанційний, змішаний, очний  формат) . 47% -11 педагогів добре володіють комп’ютером та можуть фільтрувати (обирати) інформацію з медіаконтенту Інтернет-ресурсів відповідно віку дітей та їх уподобань, 25% -7 педагогів  мають низький рівень навичок роботи з використання цифрових технологій через застарілість мобільних пристроїв.

 

 

Отже,  відповідно до опитування встановлено, що методичної допомоги потребують 15 педагогів (55%)  з вдосконалення  навичок щодо володіння програмами для організації відео конференцій через додатки (ZOOM, Teams, Googl Meet) тареалізації  можливостей  кожного  додатку.

На сайті дитячого садочка   https://dnz7.osvita-konotop.gov.ua/ ( ст. 30 ЗУ Про освіту Прозорість та інформаційна відкритість закладу освіти від 05.09.2017 № 2145-VIII )  та сторінці Facebook розміщено інформацію для батьків, звіти адміністрації, вихователів з дистанційної, очної  роботи, участь у проєктах, нормативнао-правова база тощо.

 

 

 

Директор(завідувач)                                                        Наталія РИЖКОВА

Вам може бути цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *